barter

O economie baza pe  barter este o economie care nu are o moneda de comun acceptata, astfel incat toate schimburile trebuie sa se faca pe baza  bunurilor si serviciilor, deoarece banii nu exista in aceste economie.

barterBarter-ul afecteaza sistemul economic.  Barter-ul sau trocul este o activitate de unu la unu, eu si cu tine obtinem ce vrem unul de la altul. Dar cand aceasta aceasta activitate este realizata de milioane de indivizi, barter-ul nu mai este o actiune individuala, el devine o alternativa a sistemului economic, care modifica si completeaza sistemul macroeconomic.

Barter-ul ne permite sa nu mai fim dependenti de piata locurilor de munca. Pentru a achizitiona bunuri si servicii avem nevoie de bani, bani pe care ii obtinem de la locul de munca. Dar cand este vorba de barter, fiecare tranzactie devine un „job” – devenim oameni de afaceri care genereaza bunuri si servicii pe care le-ar fi cumparat cu banii de la un loc de munca.

Barter-ul nu este la fel de sensibil la inflatie. Inflatia intr-un sistem normal poate creste pretul la orice, dar daca noi am stabilit in sistemul nostru de barter ca schimbam produsul x pe produsul y, acest lucru ramane constant indiferent de fluctuatia inflatiei. Inflatia poate avea loc intr-un club de barter, cand membrii clubului incep sa adauge taxe speciale si vand produsele lor la ceilati membrii ai clubului. Taxele de servicii si alte taxe din cluburile de barter sunt considerate inflationiste, deoarece preturile trebuiesc ridicate pentru a acoperi aceste costuri suplimentare.

Barter-ul are o dinamica diferita in „cerere si oferta”.

Barter-ul permite companiilor sa vanda si clientilor care nu mai au cash. Toata lumea care produce ceva are o capacitate mai mare de a produce mai mult din acelasi lucru decat sa obtina ceva nou sau pentru a crea ceva nou. Deci, daca un om are un business care produce  rachete de tenis, el poate produce alte mii de rachete de tenis mai usor decat el ar putea sa-si cumpere o  croaziera pentru sine sau spatii publicitare pentru afacerea lui. Deci, productia in exces este o marfa negociabila.

Barter-ul afecteaza creditele. Cand putem plati pentru unele bunuri si servicii prin troc, nu aveam nevoie sa imprumutam la fel de multi bani.

Barter-ul o alternativa a protectiei sociale. Cluburile de barter non profit pot  oferi un mijloc prin care oamenii saraci pot dobandi strictul necesar vietii – hrana, locuinta, imbracaminte. Pe langa ca acesti oameni sunt ajutati de acest sistem de barter, acesta ii face si mai putin dependenti de programele guvernamentale-sociale.

Barter-ulcreeaza sisteme micro-economice. Intr-adevar, amploarea mare precum  macro-economia ar putea fi una dintre problemele sale. Theodore Rosjack a declarat, in introducerea la cartea lui EF Schumacher, Small is Beautiful „,…. daca maretia  reprezinta birocratia publica sau privata … de la maretie vine impersonalitatea, insensibilitatea, si  pofta de a concentra puterea abstracta.”  Este mai usor de a acumula (si abuza) active si putere intr-un sistem bazat pe bani, decat intr-un sistem direct-barter, cu toate acestea, troc-ul, de asemenea, poate fi folosit pentru a acumula avere, in special intr-un domeniu cum ar fi schimburile imobiliare ( real-estate). Iar  „mic” nu este întotdeauna „frumos”, uneori este slab si ineficient, dupa cum demonstreaza unele cluburi de barter  prin dificultatea de  constituire a meseriilor unu-la-unu ca un mod de viata.

barterAre barter-ul un loc intr-o economie sanatoasa? Popularitatea barter-ului a crescut si a scazut de-a lungul istoriei cum economiile nationale au devenit prospere sau in scadere. In secolul 20, am vazut o crestere a trocului in timpul recesiunii din SUA din 1930, si dupa al doilea Razboi Mondial. Trocul a devenit popular din nou in timpul recesiunii extinse de la inceputul anilor 1980 in Statele Unite. Atunci cand economia este in stare buna, oamenii mai degraba ar cheltui din abundenta numerar, dar atunci cand inflatia este ridicata, si multi oameni sunt someri, iar numerarul este mai putin disponibil, oamenii doresc sa faca bartere. Cu toate acestea, trocul trebuie sa aibe un loc permanent intr-o economie sanatoasa, pentru aceste motive:

  • Cluburi contemporane de barter. Aceste cluburi nu se bazeaza pe servicii unu-la-unu, in schimb, ele utilizeaza un sistem computerizat de „unitati” care-l fac aproape la fel de usor de folosit precum banii. Cluburile imprima propriile lor cecuri, elibereaza carduri de credit proprii, fac imprumuturi cu dobanda si furnizeaza alternative la economia bazata pe bani.
  • Lipsa de incredere in economie. Suntem intr-o lume in care restructurarea intreprinderilor este la ordinea zilei, schimbarea rapida a industriilor, recesiuni periodice, o rata ridicata de faliment si alte modificari, precum si posibilitatea tot mai prezenta ca intregul sistem s-ar putea prabusi intr-o zi. In aceasta lume, trocul da o anumita stabilitate, putem face  barter indiferent de starea economiei.
  • Desi unele corporatii (si persoane fizice) ezita sa mearga pe  barter, deoarece activitatea poarta inca unele stigmatizari ca semn de saracie si suferinta, acesta este o modalitate inteligenta de a face afaceri, chiar si atunci cand finantele noastre sunt puternice

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *