experiential-marketing

Consumatorii au zeci, in unele cazuri chiar sute si mii de alternative cand vine vorba de a cumpara produse si servicii pe care companiile le ofera. Natura competitiva a pietei presupune ca specialistii trebuie sa fie sub presiune tot timpul pentru a oferi campanii si tehnici extrem de eficiente. O optiune pentru ei este marketingul experiential.

Definiție

Marketingul experiential se bazeaza pe intreaga experienta a unui consumator cu un produs sau serviciu. Intrucat marketingul traditional vinde evidentiind beneficii si caracteristici, marketingul experiential se concentreaza pe actiunea consumatorului de a incerca serviciul sau produsul pentru el insusi. Marketingul experiential controleaza mediul in care acest lucru se intampla intr-o oarecare masura, pentru se doreste ca consumatorul sa-si faca propriile sale judecati cu privire la produsul sau serviciul respectiv.

experiential-marketing-simturiMotivatie si Scop

Motivul din spatele marketingului experiential este faptul ca consumatorii, indiferent de ceea ce au auzit despre un produs sau un serviciu, in cele din urma sa cumpere bazanduse pe interactiunea personala. Experienta consumatorului care aduce dupa sine loialitatea fata de marca. Scopul marketingului experiential, este, prin urmare, de a atinge atat pe laturile rationale si emotionale oamenii, astfel incat consumator sa aiba o experienta cu adevarat memorabilia cu produsul sau un serviciul respectiv.

Caracteristici

Pentru ca marketingul experiential se bazeaza pe experienta consumatorilor, caracteristica sa principala este ca angajeaza mai multe simturi simultan. De exemplu, in cazul in care o firma vinde cafea, marketingul ar atrage atentia consumatorului nu numai asupra gustului bauturii, ci si asupra modului in care arata si miroase, sau asupra placerii oferite de cofeina. O alta caracteristica este ca acesta se bazeaza pe informatiile logice sau senzoriale ale consumatorului pe care le-a dobandit sau primit anterior. De exemplu, in plus fata de evidentierea gustului, mirosului, un marketing experiențial de asemenea, ajuta un consumator sa-si aminteasca beneficiile anterioare cum ar fi placerea oferita de cofeina si bucuria simtita cand beai o ceasca de cafea cu familia sau prietenii.

Beneficii

Pentru ca marketingul experiential face apel la consumatori pe mai multe niveluri,  poate concentra un consumator pe un produs sau un serviciu rapid. Prin urmare, este util pentru mediile actuale si mediile sociale in care oamenii prezinta un interval mai scurt de atentie. Daca este de succes, clientii care raspund sfarsesc prin a fi loiali companiei, ceea ce inseamna ca afacerea are venituri si un profit stabil, iar clientii vor recomanda si altora produsele pe care le apreciaza.

Inconvenientele

Marketingul experiential este destinat sa implice cat mai multe simturi si procese de rationalizare posibile. Cu toate acestea, in realitate, este dificil de a face acest lucru. De exemplu, un anunt scris despre cafea poate prezenta o persoana sorbind dintr-o cafea, bucuranduse de ea si include un text despre gustul si aroma acesteia, dar consumatorul nu poate de fapt simti gustul si mirosul cafelei pentru a vedea daca lui ii place. Acest lucru inseamna ca o mare parte din marketingul experiential trebuie sa fie hands-on si include o interactiune de unu-la-unu, care reduce dramatic numarul de persoane la care un comerciant poate ajunge la un moment dat. De exemplu, un comerciant ar putea organiza o demonstratie pentru un grup mare de 100 de persoane, dar un anunt traditional TV ar putea ajunge la milioane de telespectatori.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *