concurenta-perfecta

concurenta-perfectaPentru business-urile care se  desfasoara pe  internet, este acesta din urma o piata cu concurenta perfecta?

Ca sa pot raspunde la aceasta intrebare, voi prezenta caracteristicile pietei cu concurenta perfecta.

•  Atomicitate – pe o piata oarecare, exista un numar mare de mici producatori si consumatori, fiecare fiind insa atat de neinsemnat, incat actiunile unuia nu au impact asupra cantitatilor produselor  sau preturilor de vanzare ale celorlalti, firmele considerand pretul dat.

utilizatorii-internetuluiLa ora actuala conform  statisticii de mai sus, 1,966,514,816 de persoane folosesc internetul, din 6,845,609,960 care se afla pe Glob. Cele 2 miliarde de utilizatori ai internetului sunt pe rand atat consumatori cat si producatori(vanzatori), iar acest lucru ne demonstreaza ca internetul este o piata pe care activeaza un numar mare de consumatori/producatori cu influente minime, deci cu sanse egale pe aceasta piata, astfel prima caracteristica este exemplificata in cadrul real.

•  Omogenitate – bunurile si serviciile sunt substitute perfecte.
•  Informatii perfecte si informatii complete – firmele si consumatorii cunosc preturile fixate de toate firmele

Margarina si untul sunt un  exemplu de bunuri substituibile. Pe internet avem de-a face cu bunuri substituibile si pe langa asta, putem vedea in timp real preturile. Datorita directoarelor de specialitate putem vedea din 3 clickuri produsul/serviciul care ne intereseaza, de la ce furnizori il putem achizitiona si de asemenea pretul practicat de fiecare, iar  procesul este realizat in maxim 5-10 minute. Acest lucru descrie o trasnparenta totala pe care nu o avem in nicio alta piata.

Internetul  a avut un efect extraordinar. Uita-te la ceea ce sa intamplat in China. Oamenii pot vorbi unul cu celalalt, iar guvernul, in ciuda eforturilor sale, nu il poate controla.

Internet, de asemenea,  se apropie de „informare perfecta” pe piaţa. Persoane fizice şi societaţile, pot cumpara şi vinde in afara graniţelor şi jurisdicţiilor, oriunde s-ar gasi cea mai buna potrivire a cererii şi a ofertei. Fara indoiala ca a redus posibilitaţile de impozitare. De ce ar trebui sa cumpar ceva de aici, daca pot sa-l cumper de la o companie din Japonia sau Anglia sau Brazilia, cu un impozit mai mic?

Internetul este instrumentul cel mai eficient  pentru globalizare.” Spunea  Milton Friedman, aducand astfel argumente pentru supozitia ca internetul detine informatii libere, perfecte si complete.

•  Acces egal la tehnologie – toate firmele au acces la tehnologiile de productie.

Intrarea pe “internet” este foarte accesibila. Oricine, oricand poate patrunde aici, atat ca si cumparator dar si ca producator. Costurile sunt minime, iar tehnologia o poate asimila oricine.

•  Mobilitate – resursele (incluzand informatia) sunt mobile, firmele producatoare putand parasi pietele in care inregistreaza pierderi, orientandu-se spre cele profitabile.

Un exemplu pentru mobilitatea pe internet este urmatorul: Un producator are un  magazin de electronice, iar din anumite motive nu mai poate vinde electronice, dar poate vinde haine. Datorita tehnologiei el poate modifica magazinul  in cateva zile, cu costuri minime, acelasi lucru facand si cu reclama pe care si-a facut-o pana in momentul schimbarii. Nu acelasi lucru se intampla in cadrul real, unde dureaza si costa o astfel de modificare.

Intrare libera – orice firma poate intra sau iesi de pe piata dupa bunul plac

Acest lucru este valabil pe internet, deoarece nu avem costuri pentru intrare si nici pentru iesire, sau daca ele exista sunt minime.  Dar pe langa costuri minime si legislatia este una permisiva, care nu pune probleme.

Concluzia nu poate fi alta decat: Da, internetul tinde catre titlul de piata cu concurenta perfecta, iar atunci mesajul „toate afacerile care nu vor deveni e-business vor deveni ex-business” isi are rostul.

Maria Calinescu

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *