internet-timp

„Timpul este moneda vieţii tale. Este singura monedă pe care o ai şi numai tu poţi hotărî cum o vei cheltui. Fii atent ca nu cumva să-i laşi pe alţii s-o cheltuie pentru tine.” Carl Sandburg

internet-timpManagementul înseamnă conducerea eficientă şi eficace a unei activităţi. Din perspectiva aceasta, managerul nu poate face afaceri profitabile pentru firma de care răspunde dacă nu ştie să gestioneze eficient resursele.

Iar timpul este o resursă economică preţioasă, pretenţioasă şi ireversibilă: timpul este cea mai rară resursă fiind neînlocuibil dar în acelaşi timp “nelimitat”; este scump dar nu poate fi cumpărat, depozitat, multiplicat iar pierderea sa nu poate fi asigurată nici de cea mai mare firmă de asigurări din lume, deci nu poate fi “despăgubit”; este foarte perisabil şi inelastic.

Cu toate acestea, timpul nu este proprietatea nimănui, este impersonal, al tuturor şi nu este reţinut de frontiere fizice.

Managerii preocupaţi de performanţă ştiu însă că timpul este măsurabil şi continuu iar managementul timpului este o o prioritate pentru succesul unei afaceri.

Timpul nu se poate economisi, se poate doar consuma intr-un mod eficient. La ora aceasta INTERNETUL este locul unde timpul este consumat eficient.

În alţi termeni, putem spune ca pe internet este optimizat modul în care ne folosim timpul. Şi aici vorbim de la activităţi manageriale pana la cele personale.

O statistică arată activităţile utilizatorilor de internet în funcţie de frecvenţa acestora:

  • Corespondeţa pe E-mail este de departe cea mai frecventă activitate pe internet – 90% din utilizatorii de internet corespondeaza pe e-mail.
  • Căutarea de informaţii, internetul fiind privit ca o bibliotecă public gigantic cu o înclinare comerciala incontestabilă.
  • Discuţii pe chat rooms
  • Activitati comerciale si nu numai  precum – cumpărare, vânzare,  licitatii on-line, e-banking, promovare …

În toate aceste activităţi persoanele economisesc timp (gestioneaza resursa timp eficient),  pentru ca ele se petrec pe internet, adica în mult mai putin timp decat s-ar întampla în cadrul real.

De exemplu dacă vrei să-ţi cumperi un televizor şi stii exact ce cauţi, în mod normal ar trebui să vizitezi doua, trei magazine, care nu sunt unul langă altul pentru a găsi produsul. Acest lucru înseamnă deplasare, timp, posibili vanzatori care nu stiu să-şi prezinte marfa, aglomeraţie…etc. În schimb pe internet intri într-un director de magazine electronice, dai detaliile produsului şi ţi se returnează toate magazinele care deţin produsul respectiv. Astfel vezi într-un timp foarte scurt de unde poţi achiziţiona produsul şi în acelaşi timp, vezi  preţul cel mai mic şi livrarea cea mai rapidă.

Concluzia nu poate fi alta decât: Dacă pe internet resursa timp este folosită eficient , atunci managerii de business-uri  ar trebuie să înteleagă că dacă urmeaza mesajul “toate afacerile care nu vor deveni e-business vor deveni ex-business” afacerea lor poate atinge noi cote de profitabilitate.

Maria Calinescu

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *